Kuglaška mladost Republike Srpske na kampu u Banja Vrućici

I ove godine, u organizaciji Kuglaškog saveza Republike Srpske a  pod pokroviteljstvom Ministarstva za porodicu, omladinu i sport u vladi RS, održava se ljetnji kamp mladih kuglaša u Tesliću. Uređene trim staze, optimalna nadmorska visina, odličan smještaj, dislokacija od grada i gradske vreve, te moderna kuglana, u skladu sa međunarodnim standardima, omogućavaju idealne uslove za ozbiljan rad.
Na kampu je tridesetak kuglaša i kuglašica mlađih selekcija klubova iz Republike Srpske. Vođa kampa je profesor Miloš Ponjavić, selektor svih selekcija Kuglaškog Saveza Srbije, aktuelnih Svjetskih prvaka u konkurenciji seniora, sa posljednjeg svjetskog prvenstva koje je održano u Njemačkoj krajem maja mjeseca ove godine. Specijalni gost i demonstrator našim mladim kuglašima je omladinski i seniorski reprezentativac Srbije,  trenutno najbolji kuglaš svijeta, Vilmoš Zavarko, Svjetski prvak u omladinskoj konkurenciji, i Svjetski rekorder i u omladinskoj i u seniorskoj konkurenciji sa oborenih 728 čunjeva. To dovoljno govori o ,,težini,, kuglaškog kampa i mogućnostima koje imaju naši mladi kuglaši, da nauče tajne kuglanja, od najboljih na svijetu. Treneri u kampu su Čedo Andić, Sretko Ćebetarević i Zlatko Dajić.
Miloš Ponjavić, selektor reprezentativnih selekcija Srbije – vođa kampa:
,, Rad sa mladima je jedini i osnovni put za stvaranje zdravog seniorskog pogona. U omasovljenju i radu sa mlađim kuglaškim kategorijama stvorila bi se kvantitativna baza iz koje bi se lako izabrao kvalitet kako za klupska takmičenja tako i za reprezentaciju. Imajući u vidu sve osobine kampa u Banji Vrućici, bilo bi veoma korisno ovakav kamp organizovati i u zimskom periodu, u pauzi između dvije polusezone,, – ističe profesor Ponjavić.
Ovogodišnja novina je učestvovanje mladih kuglašica koje su, po ocjeni vođe kampa, za svoj uzrast, fenomenalne. Ovo je dokaz sveobuhvatnog i ozbiljnog pristupa u radu sa mladima, zainteresovanim za ovaj divni sport, sport za sve generacije.
U kampu se radi mnogo i naporno, kako po pitanju tehnike tako i u sticanju fizičke spreme. Nezaobilazni jutarnji futinzi u kombinaciji sa ostalim vježbama, razgibavanja i istezanja, daju efekte za podizanje fizičke izdržljivosti koja je osnova za prijepodnevni i posljepodnevni rad na kuglani.
U sklopu kampa održana su i predavanja o štetnosti po organizam i zdravstveno stanje uzimanja stimulativnih sredstava, dopinga i narkotika, te predavanje o sportskim povredama, njihovom nastanku i preventivi da do njih ne dođe.
U subotu će biti organizovan seminar za trenere i licenciranje trenera. Predavač će biti, naravno, profesor Ponjavić a na teme:
1.Stres na treningu i utakmici i kako ga savladati;
2.Priprema ekipe za takmičenje i izgradnja složnog kolektiva.

Ilija Prijić, predsjednik Izvršnog odbora KS RS.
,,Opredelenje KS RS jeste rad sa mlađim kategorijama i želja da za nekoliko godina imamo vrhunske kuglaše i šampione iz naše škole kuglanja. U tom smislu sa nestrpljenjem očekujemo instaliranje nove osmostazne kuglane u Banjaluci, koja je bila postavljena za Svjetsko prvenstvo koje je održano u Banjaluci prošle godine, na kojoj ćemo imati idealne uslove da naše planove i realizujemo. Kamp je faza u kojoj, uz rad sa vrhunskim stručnjacima, unapređujemo kvalitet kod mladih kuglaša, te edukujemo naš trenerski kadar