Banja Luka gasi kuglaški sport !Otvoreno pismo KK Knin Revita…

Banja Luka gasi kuglaški sport !Otvoreno pismo KK Knin Revita…

Vidjeli smo prijedlog Savjeta za sport koji će biti predočen i preldožen skupštini Grada Banja Luka na glasanje, a ako se izglasa…crno se piše ne samo kuglanju u Banja Luci već kuglanju u Republici Srpskoj pa i BIH.

 

Neki klubovi i Savezi su se već oglasili po pitanju ovog skandaloznog predloga, dok drugi zadovoljno trljaju ruke. Sve u svemu nas se tiču kuglaški klubovi pa prenosimo u cjelini saopštenje za javnost KK Knin Revita.

“OTVORENO PISMO KUGLAŠKOG KLUBA „KNIN REVITA“ BANJA LUKA POVODOM

 PRIJEDLOGA

PROGRAMA FINANSIRANJA SPORTA I FIZIČKE KULTURE GRADA BANJA LUKA ZA 2015. GODINU

SMRT BANJALUČKOG SPORTA

OTVORENO PISMO KUGLAŠKOG KLUBA „KNIN REVITA“ BANJA LUKA POVODOM

 PRIJEDLOGA

PROGRAMA FINANSIRANJA SPORTA I FIZIČKE KULTURE GRADA BANJA LUKA ZA 2015. GODINU

SMRT BANJALUČKOG SPORTA

Javnost grada Banja Luke gotovo da nije ni reagovala na najnoviji Prijedlog Finansiranja  sporta i fizičke kulture Grada Banja Luka za 2015. godinukoji treba da se usvoji na Skupštini u četvrtak 2.4.2015. godine Taj prijedlog predviđa da se preko 150  sportskih klubova Banja Luke prepusti sam sebi bez ikakve pomoći Grada sa trajnom posljedicom da će se najveći broj njih odmah ugasiti po usvajanju katastrofalnog prijedloga. Po Prijedlogu… Grad će finansirati 47 odabranih klubova (mimo 150 koji gube to pravo) po  kriterijima koji su lišeni svake realnosti i kojima je osnovni cilj da grupa „pozicioniranih“ određuje koji klubovi predstavljaju „ELITU BANJALUČKOG SPORTA“ i koji će imati ekskluzivitet da budu finansirani.

 Dakle, samo 47 odabranih klubova ima pravo na pomoć Grada,a preko 150 klubova treba da se gasi jer njima nije predviđena ne samo finansijska pomoć već im se uskraćuje pravo da mogu da koriste sportske objekte Grada (dvorane, kuglane, stadione, streljane, plivališta, šahovske sale…). Ako hoće da ih koriste oni to moraju da plate. Doduše, ne svi jer  47  „elitnih“ ima pravo i na novac i na besplatno korištenje sportskih objekata. A novac koji se dijeli je sitnica tričavih 1.307.000,00 KM plus besplatno korištenje sportskih objekata. Doduše, ako pitate nekoga iz Odjeljenja za sport Grada Banja Luka oni će reći da još nije donešena konačna odluka koji klubovi će imati pravo na korištenje sportskih objekata ali da po postojećem prijedlogu to se odnosi samo na 47 odabranih. Nama iz kuglanja predlažu da je možda najbolje da oni daju dosta termina KK Borac a da ostali klubovi zamole taj isti klub da im istupi neki termin. Koji blam.

Koja je posljedica ovog prijedloga? Jedno je gašenje velikog broja klubova (igrači i sportski radnici tih klubova nisu vrijedni bilo kakve pomoći jer su krivi što nisu znali da odaberu „elitni klub“ u kojem će se natjecati), a drugo je da „moćni pojedinci“ nameću Gradu pravila koja će šta drugo,određuju sudbinu sporta. Koliko je to pogubno najbolje se vidi po tome što oni predlažu da Granski sportski savezi  gube svoju funkciju jer ne odlučuju više o ničemu. Do sada je  sport finansiran na način da je određivano na nivou Grada koliko kojem savezu pripada novca a da on odredi kako će ga rasporediti, te da se izdvoje najkvalitetniji klubovi koji će se  dodatno finansirati mimo tih sredstava. Uz to, svi klubovi imali su pravo na korištenje javnih sportskih ustanova. Vjerovatno nezadovoljni što se ne mogu u tolikoj mjeri utjecati na raspodjelu sredstava po partijskoj i tazbinskoj liniji u Granskim savezima oni kao da su „bogovi“ odlučuju da najbolje znaju u svakom granskom savezu kojem klubu treba dati novce. Zato što su „bogovi“ oni znaju bolje od atletičara, kuglaša, šahista, streličara, odbojkaša, košarkaša itd. ko je najbolji atletičar, kuglaš, šahista… Oni znaju sve, a najbolje kako da raspolažu sredstvima građana. Ljudi u savezu nisu za to kvalifikovani jer: 1. Ne znaju ništa o sportu koji predstavljaju, 2. Nisu partijski podobno opredjeljeni, 3. Nemaju adekvatnu tazbinsku povezanost.

Dakle, na sceni je najpogubnija politika u kojoj struku zamjenjuje „aparatčik“ koji odlučuje da tazbina ide naprijed a svi ostali „do vraga“. Dobar primjer je kuglanje. „Aparatčik“ predlaže da Kuglaški klub „Borac“ bude jedini „elitni“ kuglaški klub i svrstava ga u treću kategoriju i dodjeljuje mu 7.000,00 KM i besplatno korištenje kuglane. Ostala tri Premier ligaša (KK ADA Nova banka, KK Knin Revita i ŽKK Vrbas) ostaju bez ikakve pomoći. Pri tom, izgleda da nije bitan rezultat već ime ili već šta drugo. Jer Ada je najstariji kuglaški klub koji postoji preko 40 godina; Knin je ubjedljivo najbolji kuglaški klub u RS i BIH u zadnje četri godine (osvajači uzastopno zadnja  tri kupa BIH i tri kupa RS, drugoplasirani u Premier ligi u zadnje tri godine, predstavljali Grad i Republiku na Evropa pokalu u Slovačkoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Makedoniji, državni pojedinačni prvaci, na Svjetskom prvenstvu u Češkoj 2014.g. naš igrač osvaja  peto mjesto, tri reprezentativca…); ženski KK Vrbas je jedini ženski kuglaški klub koji časno predstavlja Grad.  Ne umanjujući značaj KK Borac koji je jednovremeno bio najbolji kuglaški klub u Gradu i Republici, on to već dugo nije. U Premier ligi već par godina nalazi se u donjem dijelu tabele. Pa kako je onda moguće da je on svrstan u treću kategoriju a ne drugi klubovi koji imaju bolje rezultate (a vrednuju se samo rezultati u protekloj godini). U Odjeljenju za sport Grada nam kažu da je to zato što je Savjet za sport (najmoćnija moć) donjeo odluku da dodjeli deset bodova KK Borac kao klubu od značaja za Grad pozivajući se na tačku 2.4. Kriterijuma… a koji je naslovljen „Značaj sporta za Grad“. Kada smo dali primjedbu da ta tačka određuje značaj sporta za Grad a ne kluba oni su odgovorili da se tu misli na klub. Koja drska laž. Koja drska javna laž. U Kriterijima je jasno navedeno da se radi o grani sporta a ne o klubu i da ti bodovi podjednako pripadaju svim klubovima. Ali tazbina je tazbina, a „aparatčik aparatčik“. Radi slikovitosti dodajemo da je u periodu 2010-2014.godina Grad dodjelio KK Borac mimo granskog gradskog saveza 35.000,00 KM. Za dio tih sredstava (13.500,00 KM) bila je neophodna saglasnost Gradskog kuglaškog saveza a koja nije data.  Inače, kuglanje je zaista od značaja za Grad jer je Svjetsko prvenstvo u kuglanju 2008.godine bilo prvo svjetsko prvenstvo koje je organizovano u Banja Luci, a na NBC pokalu prije par godina učestvovalo je preko 40 klubova iz Evrope. Klubovi iz Banja Luke su osvajači mnogih prvenstava BIH, a pojedinci osvajači svjetskih medalja… Da ne navodimo dalje.

Na osnovu rečenog mi predlažemo da se Prijedlog finansiranja sporta… skine s dnevnog reda Skupštine i otvori javna rasprava o njemu. Ako se Prijedlog usvoji mnogi sportovi i klubovi će  se ugasiti u Banja Luci. A ako se to ne napravi da se kriterijumi Prijedloga striktno poštuju. Po tom kriterijumu KK Knin Revita bi dobio ta sredstva i javno kažemo da bi u interesu kuglanja ta sredstva adekvatno raspodjelili među svim kuglaškim klubovima.

Gradski kuglaški savez Banja Luka podržava ovaj stav.

Predsjednik KK Knin Revita

mr Ilija Prijić

Banja Luka, 30.03.2015.

mr Ilija Prijić

Banja Luka, 30.03.2015.”