Svjetsko prvenstvo: Kadeti briljirali, seniori i seniorke ispali u grupnoj fazi

Svjetsko prvenstvo: Kadeti briljirali, seniori i seniorke ispali u grupnoj fazi

Od 8.5. do 23.5. u Njemačkom Špajherzdorfu održano je XI Svjetsko prvenstvo za kadete i VI Svjetsko prvenstvo za seniore i seniorke. U svim konkurencijama Bosna i Hercegovina imala je predstavnike.

Kadetsku reprezentaciju činili su Luka Dakić, Nikola Brković, Đorđe Mandić, Ashar Čakrama i Vanja Kalinac. Selektor je bio Dušan Kudra, a vođa puta Zoran Brković. Kadetsko Svjetsko prvenstvo bilo je na planu od 8. do 13.5., a BiH ekspedicija na put je krenula 7.5. u večernjim časovima, u zadnji čas. Međutim, to nje kvarilo raspoloženje među igračima nego su sa nestrpljenjem čekali svoje nastupe.

Svjetsko prvenstvo U18 otvorila je Vanja Kalinac oborivši 534 čunjeva, što je odličan rezultat. Njen konačan plasman, 37. mjesto, odličan je sa obzirom na to da je debitantica na svjetskim takmičenjima. Dan nakon ženskih reprezentacija bile su muške na programu. Prvi iz BiH redova bio je Đorđe Mandić, koji je oborio 552 čunja. Nakon njega nastupio je Nikola Brković koji je oborio 569 čunjeva, te Luka Dakić koji je oborio 560 čunjeva. Posljednji od BiH predstavnika bio je Ashar Čakrama koji je oborio 588 čunjeva. Na kraju Bosna i Hercegovina je zauzela 8. mjesto sa rezultatom od 2269 oborenih čunjeva (Prosjek po igraču 567,25). Iza BiH našle su se reprezentacije Srbije, Rumunije i Mađarske koje su se već kitile titulama Svjetskih prvaka. Ovaj rezultat je ostvaren bez dana zajedničkih priprema, osim što je na putu za Njemačku odrađen trening u Mariboru. Titula Svjetskih prvaka pripala je reprezentaciji Hrvatske, koja je postavila novi Svjetski rekod od 2483 čunja, drugo mjesto zauleza je reprezentacija Njemačke (2450), dok je treća pozicija pripala Česima (2363).

BiH reprezentacija imala je predstavike i u pojedinačnim konkurencijama i u parovima. U dosciplini TANDEM BiH su predstavljali Brković i Mandić koji su u prvom kolu savladali Slovački tandem rezultatom 2:0 i oborivši u dva seta 293 čunja. U 2. kolu izgubili su od Mađarskog tandema na zlatne kugle rezultatom 11:15. Ipak sreća je bila na strani Mađara, a naša reprezentacija ostaje uskraćena za jednu medalju. U disciplini TANDEM MIX nastupali su Čakrama i Kalinac, koji nisu imali sreće u žrijebu, jer su u prvom kolu “udarili” na domaćina i izgubili rezultatom 2:0. U disciplini SPRINT Čakrama i Kalinac su ispali u prvom kolu, dok je Luka Dakić osvoji bronzanu medalju. U polufinalu je ispao od Čeha na zlatne kugle, te je tako za dlaku izmaklo finale.

U drugom nastupu Single Classicu, jedini predstavnik BiH bio je Ashar Čakrama, dok je Brkoviću iz prvog nastupa nedostajalo svega 9 čunjeva za plasman u 24. Čakrama je briljirao i oborio 604 čunja te je zauzeo 7. mjesto.

Ovi uspjesi kadeta, svrstavaju se u jedne od najvećih, ako nisu i najveći uspjesi u istoriji BiH kuglanja, a postignuti su bez dana priprema. Imamo dobru omladinu, koja je željna utakmica, a to joj treba maksimalno pružiti i omogućiti.

Po povratku kadeta, seniori i seniorke su bile u prvom planu. Senioru su prvo nastupili u kvalifikacijama, dok su seniorke bile u grupi sa Hrvatskom i Slovenijom. Senioru su bili u kvalifikacijama sa Estonijom, Crnom Gorom i Danskom. Kvalifikacije su završili kao prvi, oborivši 3568 čunjeva. Međutim, seniore žrijeb nije mazio te ih je smjestio u grupu “smrti” sa Srbijom, Njemačkom i Slovenijom.

Seniorke su izgubile obe utakmice, od Hrvatske rezultatom 7:1, a od Slovenije rezultatom 6:2. Seniori su takođe izgubili sve utakmice grupne faze, ali ipak treba imati u vidu i protivnike i imena igrača koji su nastupali za te reprezentacije. Protiv Srbije rezultat je bio 6:2, protiv Njemačke 8:0, a protiv Slovenije 7:1.

U ženskoj konkurenciji titulom Svjetskog prvaka okitila se reprezentacija Hrvatske, vicesampionsku krunu uzela je domaćin Njemačka, dok su trećeplasirane reprezentacije Češke i Slovenije. U muškoj konkurenciji šampioni svijeta postala je reprezentacija Srbije, po treći put. Vicešampionska titula pripala je takođe domaćinu, Njemačkoj, dok je treća pozicija pripala reprezentacijama Mađarske i Austrije.

 

Rezultati:

Kadeti:

http://www.fiqwnba-nbc.de/html/xi__wm_u18.html
Seniori i seniorke:
http://www.fiqwnba-nbc.de/html/vi__wm_team.html