Ima li kraja rasulu u KS BIH ???!!!!

Ima li kraja rasulu u KS BIH ???!!!!

Svjedoci smo lagane ali sigurne eutanazije kuglaškoj sporta u BIH. Iako će neupućeni se zapitati kako je to moguće, kada su se članovi ovog Saveza(čitaj klubovi i pojedinci) pokazali i dokazali kako na međunarodnoj tako i na domaćoj sceni, crni scenario je gotovo izvjestan. Nisu dovoljne ni kaznene ekspedicije poput Metalmaksa,Borca, Slobode….te pojedinci poput Paštara, Trklje, Galića, Dakića,Čakrame…. da bi pojedincima dokazali da je ovo veoma uspješan sport a ne sredstvo za lično koristoljublje. Nakon što ni mjesec dana nakon zakazanog početka prvenstva Premijer liga se ne igra….samoizabranom predsjedniku UO  Zoranu Marjanoviću,… te ostalim članovima UO Sevalu Bašiću, Aliji Tihiću, Nijazu Suljkiću koji čine smoprozvani kvorum UO, ne pada na pamet da se oglase po ovom gorućem pitanju. Sekretara KS BIH, gospođicu Bibiju Kerlu ne treba ni spominjati što u vrijeme najveće krize kuglaškog sporta u BIH luta svijetom po kojekakvim kupovima ne mareći za obaveze u Savezu u kojem se predstavlja za svemoguću. Ali sigurni smo da će se Saveza i obaveza ista sjetiti kada se vrati sa putovanja da potraži svoju platu od simboličnih 1000 KM. Kakva je tek tužna situacija sa KK Sloboda koji su od istog sekretara na poklon dobili prijavu za predstavljanje u Svjetskom kupu, a sada se brukaju na tom Kupu i bore za ukupnu cifru od 3200. Sve je to i za očekivati kada pojedinci u upravljačkim strukturama rade kako hoce i za to ne odgovaraju.  A šta rade ostali kuglaši u BIH sada ??!!! Umjesto da imaju  kvalifikacione treninge za predstojeću utakmicu ili da nastupaju na evropskim takmičenjima, oni sjede kod kuće i gledaju neki prenos Svjetskog kupa na kompjuteru. Samo odabrana “elita” po dozvoli nekolicine članova UO KS BIH može u Evropu. Po sastavu realno najjača ekipa u BIH, KK Revita, je na poslednjoj skupštini u Mostaru od sekretara  Kerla Bibije dobila čak čvrsto obećanje…cititamo :” Uradiću sve da ekipa Revite ne ode na NBC Pokal“. Pa čemu da se ostali nadaju ???

Probuđena grupa od 10 klubova(premijerligaša) koji kažu STOP JAVAŠLUKU u KS BIH i koji pozivaju na razum, žele da po svaku cijenu pokrenu Premijer ligu i daju mogućnost riješenju problema. U cijelosti vam prenosimo poslednje pismo Zajednice premijerligaša(u nastajanju) u okviru KS BIH, koja  apeluje na riješenje problema.

“Poštovani,

Odavno su prošli svi rokovi za početak Premier lige. Liga ipak nije startala jer je došlo do polarizacije unutar saveza. Bez obzira na različito tumačenje uzroka krize niko od njenih aktera ne spori da u KSBIH postoje ogromni problemi koji se već godinama ne rješavaju. Skupština u Maglaju imala je jedinstvenu priliku da izborom novih kadrova neopterećenih teretom prošlosti pokrene stvari s mrtve tačke. Nažalost, ponovo su u organe saveza izabrani stari kadrovi koji su i doveli do nagomilavanja problema. Zar je iko mogao očekivati da će kadrovi koji su doveli do krize rukovođenja svojim ponovnim reizborom tu krizu rješiti. Period koji je za nama potvrdio je uzaludnost tih očekivanja. Kriza ne da nije riješena već je dodatno usložena. Pojedincima se toliko omililo da budu na funkcijama (oni najbolje znaju zašto) da su čak spremni i da se ugasi  Premier liga, a da bi oni zadovoljili svoje potrebe. Po njima, klubovi postoje zbog njih i treba da ih slušaju. Izgleda da je interes sekretara saveza (bruto plata 1000 KM plus primanja od federalnog saveza) stavljen  ispred interesa klubova. Zahtjev klubova da se umanji kotizacija uporno se odbacuje. Istovremeno, finansijsko poslovanje saveza postaje misaona zagonetka. Kako je moguće da u prethodne četri godine ni jednom nije usvojen finansijski izvještaj? Da nisu klubovi krivci? Koji se razlozi kriju iza činjenice da do danas nije izvršena registracija KSBIH po Zakonu o sportu BIH iz 2008. godine. Možda odgovor treba tražiti u negativnom bilansu organizacije Svjetskog prvenstva u Sarajevu i činjenici da je suprotno odlukama KSBIH cjela organizacija uključujući i finansije rađena preko KSBIH. Posljedica, KSBIH opterećen je rješenjem suda da je dužan isplatiti oko 50.000 KM nekim potražiocima koji su pružali usluge u toku svjetskog prvenstva. To je dug Federalnog kuglaškog saveza, pa kako je onda postao dug KSBIH? Možda se tu krije razlog zašto pojedinci neće da odstupe jer njihovim odlaskom istina odmah izlazi na vidjelo. Možda je to razlog zašto se ne umanjuje kotizacija, jer odakle podmiriti dug? Pitanje rada Upravnog odbora je priča za sebe, u svakoj od njih on radi nelegitimno. Upravni odbor ne priznaje postojanje Poslovnika o radu UO donešenog još davne 2002. godine, te istovremeno priznaje da ne postoji Poslovnik o radu UO na osnovu kojeg rade i donose odluke. Zar to nije najgrublje kršenje Statuta KSBIH. Zašto oni tako rade i zašto se to toleriše?

Na Skupštini u Mostaru donešena je odluka da  u cilju prevazilaženja krize Skupština prekine svoj rad jer nije stvoren ambient da se može donjeti bilo kakva odluka, te da se u roku od deset dana sastanu po dva predstavnika KSRS i FKS u Banja Luci i pronađu rješenje vodeći računa o tom da treba stvoriti uslove da starta Premier liga. Federalni kuglaški savez nije ispoštovao tu odluku i odbio je da pošalje svoja dva člana na dogovoreni sastanak. Zašto?

Istovremeno, sekretar saveza nikad nije dostavio zapisnik sa Skupštine iz Mostara. Zašto? Do današnjeg dana sekretar saveza nije dostavio ni spisak registrovanih klubova i igrača koji imaju pravo nastupa u sezoni 2015/16. U protekloj godini to takođe nije napravio, niti prelazni rok prije tog. Zašto? Na nekoliko zahtjeva Predsjednika skupstine KS BIH da mu se dostave Odluke o imenovanju lica ovlastenih za zastupanje i rješenje iz sudskog registra o unesenim promjenama vezano za isto, sekretar Saveza se takođe oglušio ? Da li je tajna ko su lica ovlaštena za zastupanje ili su te pozicije „rezervisane“ za druge ljude a da to  nisu legalno izabrane osobe na Skupštini u Maglaju i na prethodnim skupštinama? Možda je tajna u tome da su za cjeli protekli period od 2008. godine pa do danas jedini ovlašteni zastupnici KSBIH Alija Tihić i Kerla Bibija? Ako je to tačno, a tačno je,  ko je to omogućio i ko nije odradio svoju obavezu? Zašto se krije ko je sve u prethodnom periodu imao ovlaštenje da raspolaže  sredstvima sa žiro računa? Zašto je to tajna? Zašto od osnutka KSBIH pa do danas nikad nije bilo omogućeno da član UO ili predsjednik Skupštine iz reda  KSRS  može raspolagati sredstvima saveza? Zašto je to pravo dato samo članovima rukovodstva iz federalnog saveza? Da nije tajna u tome što su paralelno bez znanja kompletnog UO postojala dva žiro računa pa je trebalo onemogućiti da se ima uvid u transakcije koje su rađene preko tih računa? Koga u UO predstavljaju Marjanović Zoran i Ševal Bašić? Kuglaški klubovi Međugorje, Zrinjski i Rudar kažu da njih ne predstavljaju?

Da navedemo još par „sitnih“ detalja zbog kojih klubovi koji su potpisali ovu inicijativu nisu spremni dati podršku ljudima koji su nelegalno sami sebe izabrali u legalna tijela K.S. BiH :

  • Ne možemo dozvoliti da ikad više organi KSBIH odlučuju kao što su to činili u sporu između K.K. „Zrinjski“ i K.K. „Željezničar“ u kojem je odluku donjela arbitražna komisija sastavljena od 2 člana K.K. „Željezničar“, a treći član je dao svoj potpis putem telefona. Na iznenađenje svih navedena komisija je donijela odluku da je K.K. „Željezničar“ u pravu te da je K.K. „Zrinjski“ dužan uplatiti dodatnih tisuću KM. (iako u poslovniku o radu arbitražne komisije decidno piše : u slučaju da je neko od članova komisije iz zainteresirane strane automatski se vrši njegova zamjena.)
  • Nismo spremni još jednom doživjeti poniženje kada je K.K. „Međugorje-Brotnjo“  moralo igrati utakmicu za 3 mjesto u kupu koja je direktno odlučivala o plasmanu u Evropu na blagdan Uskrs. Iako je sportskim prijateljima iz K.K. „Željezničar“ ponuđeno da se utakmica odigra bilo koji drugi dan u godini dobiven je odgovor da oni nisu u mogućnosti igrati niti jedan od preostala 364 dana jer su bili sigurni da ih na to neće tjerati „naš“ savez.
  • Ni do dan danas K.K. „Posušje“ nije dobilo pismeno obrazloženje na osnovu koje odluke je izbačeno iz Premijer lige. Odluka ne postoji iz razloga što je prilikom rada arbitražne komisije njen član Edib Hamzić izjavio da je došao da glasa da je K.K. „Maglaj“ u pravu bez obzira šta piše u žalbi K.K. „Posušje“. Nakon takvog istupa i nakon što nije dozvoljeno da treći član ponovo glasa putem telefona nije donesena nikakva odluka. Navodno je poslije toga odluku donio UO KS BiH iako se K.K. „Posušje“ žalio upravo na odluku ovog organa pa ispada da se postupilo po onoj narodnoj kadija te tuži kadija ti sudi. Vjerojatno zato odluka nikad i nije proslijeđena.
  • Na sličan način je prestao s radom i K.K. !Tomislav“

Zbog svega gore navedenog smatramo da ako damo podršku ljudima koji su sada u legalnim organima KS BiH ne samo da neće biti Premijer lige u kuglanju nego da će kuglanje na prostorima BiH u potpunosti zamrijeti.

Još mnogo toga moglo bi se navesti. Ali, to nam nije cilj. Želja je da kuglaškoj javnosti kažemo da je nama istinski stalo do očuvanja KSBIH i da smo zato krenuli u osnivanje Zajednice premierligaša kao jedine mogućnosti da se krene sa takmičenjima. Mi ne želimo da rješavamo odnose i probleme unutar saveza na nelegalan način. Ako postoji dobra volja na Skupštini KSBIH u skladu sa Statutom formirala bi se Zajednica premierligaša koja bi preuzela organizaciju Premier lige za sezonu 2015/16. Dakle, Zajednica premierligaša u okviru KSBIH. Takva odluka bi dala mogućnost da se krene sa takmičenjem u kojem bi učestvovali svi klubovi, a istovremeno dala bi priliku da se s novom energijom i drugačijim viđenjem razrješe nagomilani problemi. Osnivanjem Zajednice premierligaša daje se prilika KSBIH da dobije neophodno vrijeme da se pripreme svi potrebnii parametri za njegovo ozdravljenje. Neprihvatanjem te šanse pojedinci ili klubovi prihvataju stanje u kojem nema takmičenja, te se stavljaju u funkciju održanja neodrživog stanja.

Ovom prilikom želimo da ukažemo još i na to da pojedinci kojima je stalo do očuvanja postojećeg stanja nastoje da aktuelnu situaciju predstave u svjetlu navodnih međuetniteskih razmirica i to prvenstveno u funkciji disciplinovanja svojih članova. Međutim, istina je sasvim drugčija. S toga, molimo sve relevantne subjekte, da dobro razmotre sva prethodno  postavljena pitanja i daju odgovor na njih , te nakon toga odgovore da li je stanje u KSBIH rezultat navodnih “međuentiteskih razmirica” ili je rezultat kršenja Statuta i zlouptrebe funkcija od strane pojedinaca koji će zarad svojih interesa ukinuti prvo Premier ligu, a potom i sam KSBIH.

U svjetlu svega rečenog, a u cilju očuvanja KSBIH i davanja mogućnosti da se neželjeno stanje razrješi, te posebno imajući u cilju da učešće u Premier ligi uzmu svi klubovi koji su izborili to pravo:

  1. Molimo sve klubove kao i Skupštinu KSBIH da podrže osnivanje Zajednice premierligaša u okviru KSBIH – koje bi preuzelo provođenje Premier lige za sezonu 2015/16., te da se dodatno angažuju na razrješenju kriznog stanja.
  2. Molimo klubove koji to nisu učinili da do petka 2.10.2015. godine pojedinačno se izjasne o ovoj inicijativi.Odgovor poslati na email adresu Hrvić Dragog.
  3. Molimo delegate KSBIH da u potrebnom broju zatraže hitno sazivanje vanredne Skupštine koja bi se održala u Banja Luci 3.10.2015. godine sa jednom tačkom dnevnog reda: Formiranje Zajednice premierligaša.
  4. Predlažemo da Premier liga starta 10/11.10.2015.
  5. Predlažemo da u slučaju neprihvatanja ove inicijative klubovi koji su potpisali inicijativu za formiranje Zajednice premierligaša u skladu sa nadležnim zakonima BIH formiraju istu i startaju sa Premierligom 10/11.10.2015., te da nastave “pravnu bitku” na razrješenju odnosa unutar KSBIH.

 

S poštovanjem,

 

Inicijatori osnivanja Zajednice premierligaša ( KK Kozara, KK Međugorje, KK Revita, KK Borac, KK Hercegovac, KK Ada Nova banka, KK Gradiška, KK Zrinjski, KK Vrbas i KK Kozara (žene) “