Kuglašicama Kozare prvenac u Ligi šampiona

Kuglašicama Kozare prvenac u Ligi šampiona

Kuglašice Kozare su ostvarile istorijsku prvu pobjedu u Ligi šampiona za šta im je bilo potrebno osam sezona i 16 utakmica u najjačem klupskom takmičenju.

Istorijska pobjeda Kozare

Pobjeda protiv njemačke ekipe SKK 98 Poing od 6:2 ipak nije bila dovoljna da Kozara preskoči ovog protivnika jer je istim rezultatom poražena u Njemačkoj, te je o konačnom pobjedniku odlučivao bolji set količnik koji je bio na strani Njemica, 14:10 u Poingu, 12:12 u Gradišci.

„Ovdje smo pružile odličnu igru, ali nas je prolaska dalje koštala loša partija u Njemačkoj. Ipak, moramo biti zadovoljne. Te djevojke igraju u najvišem rangu takmičenja njemačkog kuglanja i u Ligi šampiona, a mi smo ih uspjele pobijediti. Nadam se da ćemo iduće godine napraviti korak više“, rekla je Tatjana Dajić kapiten Kozare.

Svečano je bilo na početku utakmice. Nakon intoniranja himni, načelnik opštine Zoran Latinović poželio je dobrodošlicu gostima iz Njemačke, a dobar rezultat domaćinu. Potom je počela utakmica. Tatjana Dajić (586) i povratnik Jelena Jojinović (564) su prve izašle na stazu, odigrale na iskustvo i donijele prve poene svom timu. Potom su na stazu izašle Maja Kovačević (497) i Dragana Blagojević (530). Protiv sebe su imale najbolje njemačke igračice koje im nisu dozvolile ni gram nade, te su zajedno osvojile samo jedan set. Kozara je uoči posljednje izmjene imala rezultat 2:2 i zaostatak od 53 čunja, a onda su na scenu stupile najmlađe kuglašice: Tatjana Zlojutro (551) i Vanja Kalinac (541). Nošene fantastičnom podrškom saigračica odigrale su sjajnu utakmicu, donijele još dva boda i nadoknadile zaostatak. Tatjana je bila impresivna i sa 4:0 je savladala svoju protivnicu, dok je Vanja igrala 2:2, ali je oborila 16 čunjeva više od protivnice i tako popravila rezultat iz Njemačke kada joj je pobjeda izmakla za tri čunja. Kuglašice Kozare su proslavile istorijsku pobjedu, ali je ostao žal zbog loše partije iz Njemačke i prilike da se prođe u naredno kolo.

„Konačno smo ostvarili tu dugo očekivanu pobjedu u evropskom takmičenju. U Poingu smo propustili priliku da ostvarimo i konačnu pobjedu, ali nema mjesta nezadovoljstvu jer smo savladali ekipu iz zemlje koja ja velesila u ovom sportu“, rekao je trener Kozare Darko Lacković.

Trener njemačke ekipe Ervin Cimerman zahvalio se na gostoprimstvu u Gradišci i pohvalio kuglašice oba tima za izuzetnu borbu.

„Iako smo izgubili u ovom meču mi idemo dalje zbog boljeg set – količnika, ali važnije je da smo stekli još jednog sportskog prijatelja“, dodao je on.

SKK 98 Poing će u ¼ finala Lige šampiona igrati sa Kozarinim prošlogodišnjim protivnikom Mlakom iz Rijeke, a u ostalim utakmicama sastaju se: Celje – Admiral Zagreb, Viktorija Bamberg – Targu Mures i Vin – Šrechajm.