Sloboda deklasirala Borac

Sloboda deklasirala Borac

Tresla se gora, rodio se miš. Tako možemo okarakterisati derbi susret XIX kola između Borca i Slobode. Najava velikog meča za drugo mjesto na tabeli, optimistične izjave iz oba tabora, obećavale su spektakl koji je nažalost izostao. Sloboda je protutnjala Banjalukom. Nije to bilo naročito izdanje gostiju, skromnih 3379, ali igrači Borca su bili toliko van igre da se gosti nisu ni oznojili a već je bilo 1:7 na semaforu. Džajić je bio najbolji kod domaćih sa 569 i uspio osvojiti poen protiv Novakovića 550 na startu susreta. To je bilo sve od domaćih, u nastavku su se samo redali poeni za goste i povećavala razlika u čunjevima. Kod gostiju su bolji od ostalih bili Stijepić sa 582 i Kalat sa 583. Možemo rećio da je Sloboda ovom pobjedom obezbjedila drugo mjesto, dok Borčev izlazak u Evropu zavisi od rudarevih rezultata u predstojećim kolima, prije svega od gostovanja Reviti u XXI kolu.

Ada je išla u Gradišku po možda i ključne bodove po opstanak. Ne zanamo da li su igrači domaće ekipe došli bez rezerve na ovaj susret, ali Radanovićevih 489 je bilo ispod svakog nivoa za premijerligaški susret. Vajkić je sa 602 uspio da pokrije klupskog kolegu u prvom paru i ostvari prednost za svoju ekipu. Međutim, u nastavku susreta su Babić Dragan i Bjelajac dobrim partijama uspjeli da vrate prednost na stranu Ade, koja je sačuvana do kraja i gosti su sa sobom ponijeli vrijedne bodove u Banjaluku. Međutim, obzirom na raspored, upitno je da li će ovih 7 bodova prednosti nad Vogošćom biti dovoljno za opstanak. Pred nama je da vidimo kakav će biti ishod međusobnog susreta ovih ekipa, kao i susret Vogošće sa Slobodom koja im očito paše kao protivnik pošto su ih u proljetnom dijelu prvenstva savladali sa čak 8:0.

Mostarski Zrinjski je na krilima Borisa Primorca dosao do pobjede protiv Zrinskog u Lukavcu. Nije počelo dobro po goste. Poveo je Zrinski sa 2:0 uz dobro izdanje Imšića (572).  Nakon toga je stvari u svoje ruke uzeo momak koji je prvu premijerligašku utakmicu odigrao u prošlom kolu protiv Revite na mostarskoj kuglani. Razmahao se Primorac i sa 585 prosto oduvao iskusnog Tokića (521), te tako iz pozicije igrača čiji je poen unaprijed prežaljen, došao u poziciju igrača koji pravi razliku na utakmici. Pošto se sa 3:1 ušlo u poslednju izmjenu, gostima su trebala oba poena na kraju da bi napravili potpuni preokret. Knezović i Mišetić su uspjeli u tome, ali uz svesrdnu pomoć kombinacije Kovačević/Jogunčić koja se zaustavila na 482, pa je meč završen sa 3:5.

Nakon poraza za samo jedan čunj u prošlom kolu od ekipe Gradiške, kao da je pao moral u ekipi Hercegovca. Nedopustivo loše su djelovali na mostarskoj kuglani protekli vikend. Zakazala je udarna igla Bilećana, Kozjak Petar sa 510, a kada se tome doda Cerovininih 502 i Radovanovićevih 489, jasno je da domaćima nije bilo pomoći. Gledano sa strane, djeluje da je susret dvije poslednjeplasirane ekipe više igran za prestiž nego što je imao stvarni takmičarski karakter, pošto su obje ekipe kako stvari stoje, izvijesno, povratnici u niži rang takmičenja. Nažalost, potrudili su se i da rezultatski to dokažu, pa i pored loše igre domaćih, uzbuđenje nije nedostajalo, pošto se ni gosti nisu istakli. Poveli su gosti sa 0:2, domaći izjednačili, ali je Salmanovih 569 u poslednjem paru bilo ogromno za ovu igru „u manje“, pa su gosti slavili sa 3:5.

Da u Reviti na budućnost gledaju kroz svoje mlade nade pokazao je susret sa Međugorjem. Obezbjeđena titula, i spokojan pogled na rasplet premijerligaških zbivanja, uticali su na to da strateg domaćih, Prijić, na klupi ostavi Paštara, Trklju i Pekovića. Dosadašnje igre su pokazale da svaki od mladih igrača posjeduje neosporan kuglaški potencijal. Međutim, na kuglani Lauš se ispostavilo da još uvijek nisu spremni da na svojim plećima iznesu teret ozbiljne utakmice, kakva je svakako bila navedena sa Međugorjem. Osjetio se nedostatak snažnog oslonca i uporište u rezultatu nekog od iskusnih igrača koji su ostali na klupi. Gosti su djelovali stabilno na ovome susretu. Malenica 590, Petric 580 i Šarac su odradili ključni dio posla, kako se od njih i očekivalo. S druge strane se istakao Gurešić, koji je sa 600 bio najbolji pojedinac susreta koji je završen sa 2:6 za Međugorje.

Igrači Kozare su došli do vode protiv Rudara i ostali žedni. Ušli su u utakmicu kao potpuni autsajderi, ali su hrabrom igrom došli nadomak pobjede na teškom gostovanju. Kecman je nakon dosta mučenja sa formom, bljesnuo i odigrao sjajnih 618, što je bio snažan vjetar u leđa za goste. Vodili su 2:0, pa 3:1, ali ni velika zaliha čunjeva nije bila dovoljna Aleksiću i Lackoviću da sačuvaju prednost. Kao da je kritika na račun Alagića od prošlog kola urodila plodom, bio je najbolji pojedinac svoje ekipe kada je bilo najpotrebnije, odigrao 590 i uz pomoć Bešićevih 578 napravio preokret za konačnih 5:3 za Rudar.

Rezultati: XIX KOLO