Počela nova sezona PL BiH

Počela nova sezona PL BiH

Nakon ljetne pauze, startovala je kuglaška Premijer liga BIH. U ovu sezonu ulazimo sa nešto izmijenjenim sasavima u odnosu na prethodnu. Sloboda je otvorila izlazna vrata dvojici svojih ponajboljih igrača, od čega su profitirali Ada koja je postala jača za Novaković Borisa, i Mineral iz Teslića za koji će od predstojeće sezone nastupati Kalat Davor u prvoj republičkoj ligi. Uprava Ade se nije zaustavila na tome, već je u svoje redove, nakon dvije godine igranja u Reviti, vratila Peković Borisa. Ova dva pojačanja znače da Ada, nakon nekoliko sezona boravka na donjem dijelu tabele, u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama. Međugorje je u svoju ekipu vratilo Mišetića, koji je prethodne sezone nastupao za mostarski Zrinjski. U novoj sezoni ćemo u premijerligaškom društvu gledati Derventu i Bosnu iz Visokog.

Prvo kolo je odmah nagovijestilo da stvari neće ici tako lako za favorite u predstojećem prvenstvu. Mini podvig je napravila Ada na gostovanju u Kaknju i pobijedila aktuelne vicešampione sa 5:3. Svakako da je ovo hladan tuš za Rudare koji se ove godine planiraju popeti stepenicu više i okititi šampionskom titulom. Smjelo su gosti ušli u susret. Novaković i Peković su se namjerili na Dundića i Turudiju. Sve je ukazivalo na neizvijesnost i borbu za bodove do poslednjih kugli, međutim, domaći su odigrali ispod svakog nivoa (511 i 488), čime su dozvolili iskusnom dvojcu da praktično riješi meč na samom startu. Gostima je ostalo da „love“ još jedan meč poen, koji je u zavrsnici meča donio Novaković Bojan savladavši Alagića (552-567). Kod domaćih je Hrustemović bio odličan sa 617, dok je kod gostiju bolji od ostalih bio Bjelajac sa 588.

Revita novu sezonu igra u dvorani Borik, umjesto Energomonta. Godine neigranja u banjalučkom hramu sporta su svakako ostavile trag na šampionskoj ekipi, pa su ubjedljivu pobjedu od 7:1 nad Derventom ostvarili sa ispodprosječnih 3254 čunja. Banjalučka ekipa je odlučila da vrati sport u jedan od omiljenih kuglaških objekata koji je u poslednjih 5 godina služio isključivo za rekraciju. Sigurno će trebati neko vrijeme da se uslovi dovedu na nivo potreban za igranje vrhunskih rezultata, a ova kuglana svakao zaslužuje da bude takav teren, kao što je to nekada bio slučaj. Novi premijerligaši su pružili slab otpor, 3120 je rezultat koji Dervenćane treba da opomene i uozbilji ukoliko žele opstanak u PL. Trklja Miodrag je bio najbolji pojedinac susreta sa 577.

Prvo kolo je donijelo i hercegovački derbi. Međugorje i Zrinjski su odmjerili snage na kuglani u Posušju. Međugorje od ove sezone nastupa na kuglani u obližnjem gradu,  koja je bila dom nekada snažne premijerligaške ekipe Posušja. U jednom krajnje prosječnom meču domaći su slavili sa 5:3, ali veoma lako je moglo biti i drugačije. Domaći su od početka održavali razliku u čunjevima koju su stekli zahvaljujući indisponiranom Krešić Andriji koji je odigrao svega 505 za Zrinjski. Za razliku od njega Primorac je odlično odigrao za Zrinjski u prvoj izmjeni i bio ujedno najbolji igrač susreta sa 586. Nisu gosti uspjeli da iskoriste „poklone“ domaćih u vidu 495 i 512 Petrica i Mišetića, a i kako bi kad je kod gostiju do kraja Bevanda bio najbolji sa 540.

Sloboda nije imala većih problema protiv Bosne iz Visokog i slavila je sa laganih 7:1. Nekada neprikosnovena ekipa u BIH kuglanju, ove godine igra bez Novakovića i Kalata i to će biti velika otežavajuća okolnost za njih kada je borba za plasman u pitanju. U prvoj utakmici nove sezone se na ekipnom rezultatu osjeti izostanak Kalata, ali domaći i dalje djeluju stabilno na svojoj kuglani. Stjepić je očekivano preuzeo ulogu lidera ekipe i odigrao 588, vrijedno pomena je i Avdićevih 572. Kod gostiju  su se u poslednjoj izmjeni istakli Lukhodžić i Salman sa po 577, ali to je bilo dovoljno samo za 1 meč poen na ovoj utakmici.

Gradiška je pobjedom ušla u novu sezonu savladavši Zrinski. Obje ekipe su na ovoj kuglani znale odigrati mnogo bolje mečeve, ali ovoga puta je domaćima 3277 bilo dovoljno da pobijede sa 7:1. Iskusni Andrić je bio najbolji igrač susreta sa 579, pobjedivši Ivanovića čak 122 razlike, što znači da je ostatak njegove ekipe napravio svega 7 čunjeva razlike, pošto je na kraju bilo 3277:3148. Jedini poen gostima je donio Kovačević Marko sa 553 protiv Šavije (507). Nakon pregleda svih utakmica možemo reći da ekipe nisu tempirale formu za novu sezonu, i da je ljeto očito prošlo sa malo rada na treninzima obzirom da niti jedna ekipa nije prešla 3400 čunjeva u ekipnom zbiru. Nadamo se da će naredna kola imati mnogo više da ponude kuglaškim navijačima.

Utakmica između Borca i Kozare nije odigrana.

Rezultati: 1-kolo-premijer-lige-bih