Gužva na vrhu, Revita konacno pala….Borac i Ada sigurni !Rudari našli pravi kop !

Gužva na vrhu, Revita konacno pala….Borac i Ada sigurni !Rudari našli pravi kop !

Izvještaj kola ćemo početi utakmicom iz Posušja. Revita je kao prvoplasirana ekipa gostovala u Hercegovini, uvijek nezgodnoj, a ove sezone izuzetno ambicioznoj ekipi Međugorja. O tome koliko su ozbiljno domaći pristupili novoj sezoni i derbiju sa Revitom  najbolje svjedoči povratak na staze nekadašnjeg juniorskog prvaka i jednog od najboljih igrača ekipe, Pere Petrica. Igrački najjači par su domaći izveli na start meča. Naspram braće Petric su stajali Prijić i Trklja Marko. Pere je i lakše nego što se očekivalo savladao Prijić Slavka koji kao i polovina igrača Revite na ovome susretu, nije mogao da se snađe na dosta zahtjevnoj kuglani u Posušju. Odličan meč za sa infarkt završnicom je viđen između dvojice najboljih igrača iz redova obje ekipe. Na svojoj kuglani gotovo nepobjedivi Ivan Petric, ovoga puta je savladan od strane Trklja Marka (569:575) za 1:1 nakon prve izmjene. U drugom paru je igra Revite doživjela krah. Andrića je nakon 238 u dva seta zamijenio Brković i odigrao sjajnih 318, ali to nije bilo dovoljno da se savlada Malenica (568). Mišetić Dragan je savladao Trklja Miodraga i tu je praktično meč već bio riješen nakon 3:1 i +56 za domaće. U tako riješenoj situaciji su se „razmahali“ igrači poslednje izmjene pa smo vidjeli i nešto veće cifre sa obje strane. Mišetić Ante je došao do 588, Šarac 573, Gurešićevih 602 je bila najbolja cifra utakmice, dok je Džajić ostao na svega 491. na kraju je bilo 6:2.

Uz 3410 Međugorja, Rudar je u Kaknju sa 3486 konačno pokazao da se u BiH nije zaboravilo kuglati. Uvodna kola nove sezone i rezultati od 3150 do 3350 dosta deprimiraju ljubitelje kuglanja kod nas, pa ovakve cifre zaslužuju pohvalu, iako bi trebalo da se podrazumijevaju. Ali to je priča za neke druge članke. Dakle, Rudar je u Kaknju dočekao Derventu i „isprašio“ je sa 8:0 i 460 čunjeva razlike. Trebali bi se dobro zamisliti da odgonetnemo da li je nekada neka ekipa u PL BIH odigrala manji ekipni rezultat od 3027 sa koliko se izblamirala ekipa Dervente na sasvim uslovnoj kuglani u Kaknju. U sivilu rezultata istakao se Simić sa 572. Domaći su konačno odigrali meč na nivou koji se od njih i očekuje. Pobjeda protiv Slobode u prošlom kolu je očito ulila dodatno samopouzdanje. Istakli su se Bešić sa 614, Hrustemović 614, Alagić 603.

Borac nastavlja sa osvajanjem bodova u neuvjerljivim izdanjima na domaćem terenu. Rekli bismo da zasluge za to više pripadaju gostima. Ovaj put je to bila Sloboda koja se zaustavila na svega 3199. Nakon prve trojke, samo Dakić osvaja poen za Borac, dok je su Brkić i Ibrahimovic sa rezultatom utakmice 576 poentirali za goste. U poslednjoj izmjeni su 3 igrača Slobode imala prosjek od 522 čunja, što je svakako bilo nedovoljno da se sačuva prednost. Džajić, Mirković i Perduh su znali da iskoriste „poklon“ gostiju i donesu pobjedu svojoj ekipi od 6:2.

Zrinjski iz Mostara je upisao i četvrtu pobjedu u prvih 5 kola. Utakmice iz kojih njihove pristalice očekuju bodove, Zrinjski rješava u svoju korist, što znači da nema rasipanja bodova u borbi za poziciju, što je kvalitet više u odnosu na prethodne sezone. Ovoga puta je na pleća položena slabašna Kozara sa 7:1, čime je Zrinjski zasjeo na čelo tabele. Nisu gosti bili dostojni protivnici na kuglani „Devetka“. 3155, sa Košpićevih 544 kao najboljom cifrom nije dovoljno da se donesu bodovi iz Hercegovine. S druge strane Zrinjski je odigrao prilično ujednačen susret, sa izuzetkom Andrije Krešića koji je značajno podbacio sa 499. Najbolju cifru na utakmici su imali Krešić i Bevanda sa po 569.

Gradiska je teškom mukom savladala Bosnu na svojoj kuglani. Novi premijerligaši su ozbiljno zaprijetili domaćima, koji nisu smjeli sebi dozvoliti luksuz gubitka bodova na protivnikovih 500 oborenih čunjeva. Upravo je to uspio Nurudinović protiv kombinacije Blagojević/Svitlica i ukupnih 493. U jednom krajnje prosječnom meču nije bilo značajnijih rezultata sve do poslednje izmjene kada su se igrači uozbiljili u borbi za čunjeve koji su trebali donijeti prevagu. Salman je na kraju bio odličan sa 585, ali je naspram sebe imao Bibera koji je sa 577 prepustio gostima meč poen, ali ne i čunjeve pa je utakmica završena sa 5:3 i +8 za Gradišku.

Zrinski iz Ljubača igra najslabiju sezonu u PL od kako su postali članovi kuglaške elite BIH. Ovaj put ih je u Lukavcu porazila Ada. Pokazala se kao loša odluka trenera Zrinskog da tek za kraj ostavi dvojicu svojih najboljih igrača, pošto na kraju više nije bilo spasa za domaće. Bilo je 2:0 za goste nakon prve izmjene. Dva rezultata Zrinskog po 503 su dala šansu gostima da se odvoje na + 90 odmah na startu. Naravno, iskusna ekipa kakva je Ada, to nije ispuštala do samog kraja. Igrač utakmice je bio Novaković Bojan iz redova gostiju sa 574, dok je kod domaćih Mahmutović bio bolji od ostalih sa 554. Mahmutović i Tokić su osvojili po poen za domaće pa je suret završen sa 2:6.

Rezultati: 5-kolo-premijer-lige