Srbija sa druge planete, BIH solidan utisak ostavila !

Srbija sa druge planete, BIH solidan utisak ostavila !

Proteklog vikenda završeno je 7. Svjetsko prvenstvo timova u kuglanju u njemačkom gradu Detenhajmu. Poslednjih 8 godina je donijelo 4 zlatna odličja kao i jednu bronzu za reprezentaciju Srbije pa su ovim zlatom okrunjeni kao apsolutni kuglaški vladari. Podmlađena i renovirana reprerzentacija Srbije je bila nedodirljiva na ovom SP  za razliku od nekih prethodnih godina kada su se znali i dobro pomučiti da bi osvojili titulu ! Odustajanje Crnogoraca im je donijelo manje umora u grupama pa su sa dve lake pobjede protiv Poljske i Slovačke prošli kao prvi. U četvrtfinalu je demolirana Hrvatska sa  7 – 1 a Zavarko je na tom meču briljirao sa 705. U polufinalu je bio najteži protivnik , domaćin Njemačka, ali i oni su oduvani sa velikih 2 – 6 i nacionalnim rekorodom Srbije od 4003 što je stvarno nevjerovatna cifra. Malo je falila bolja cifra Simijonovića da se obori i ekipni svjetski rekord Mađarske od 4012 čunjeva ali ova generacija može to svakako dostići. I na kraju veliko finale sa starim poznanicima Mađarima u kome oni nisu imali šansu i pored 2-2 nakon prva 4 igrača. Zavarko je sa 692 postavio sve na svoje mjesto praćen Tepšom 685 za novo zlato !

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nekako na vrat na nos uspjela da otputuje na ovo svjetko prvenstvo ali za razliku od nekih prošlih putovanja nije se bar rezultatski obrukala već ostavila solidan utisak. Prva utakmica je donijela  veliki pritisak jer se igralo sa Austrijancima i moglo se lako desiti da je baš ova utakmica oslučivala o protivniku jer  dobiti Hrvatsku je bilo nemoguća misija. Dobro su otvorili Lotina 630 i Bešić 653 i uzeli bod da bi u drugom paru Dundić osvojio drugi bod. Trklja Marko je u zadnjem paru osvojio bod iako  je za njega to bio loš rezultat da bi Petric Ivanu falila 4 čunja da se Austrijancima otkine bod za 4-4 te je meč završen sa 5-3. U drugom meču protiv Hrvatske selektor Paštar Đorđe je zamjenio najmlađeg Miodraga Trklju sa Hrustemović Nerminom što se pokazalo kao veliki promašaj ali od ovog meča se nije ni moglo puno očekivati jer su Hrvati objektivno bolja ekipa. Trklja Marko je podsjetio na svoje slavne dane i postavio pojedinačni rekord BIH na svjetskim prvenstvima odigravši 661 dok su ostali igrači upali u prosjek dok je kod Hrvata Marinovic sa 665 bio najbolji za 7-1.

WM BIH

Meč protiv Italije se igrao za prestiž i prvu pobjedu BIH koja je opet izostala. Odigrali su Lotina i Bešić u prvom paru ispod očekivanja ali Dunduć je sa 627 i bodom najavio nešto bolju igru a Trklji Miodragu je falilo malo bolje čišćenje na zadnjoj stazi da i on osvoji bod. Trklja Marko i Petric su na kraju uzeli oba meč poena ali sa nedvoljnom razlikom pa je meč završen 4-4.

Žene su otvorile ovo SP protiv Italije koja nije neka kuglaška sila i realno je bilo očekivati pobjedu reprezentacije BIH. Ipak osim Zlojutro Tatjane sa 567 i Majhen Sanje 564 ostale igračice nisu bile raspoložene za igru a posebno je razočaravajući nastup bio najbolje kuglašice BIH Perišić Tatjane sa 506. 6-2 za Italiju sa -40ak razlike na kraju je svakako boljelo ali i pokazatelj za neke buduće mečeve iz kojih će mlade kuglašice izvući nadamo se najviše. Protiv Češke iako je poražena sa 7-1 reprezetntacija BIH je pokazala ubjedljivo najbolju igru  za sve godine postojanja i očekivano postavila i reprezentativni ekipni rekord sa 3420. Majhen Sanja je bila sjajana sa 594 a u stopu ju je pratila Zlojutroi Tatjana sa 584.