Završeno je 20. Svjetsko prvenstvo U23

Završeno je 20. Svjetsko prvenstvo U23

Od 27. do 31. avgusta je održano Svjetsko prvenstvo za mlađe od 23 godine u Kranju i Kamniku a najviše uspjeha je imala reprezentacija Njemačke dok su i zapadne komšije ostvarile zapažen rezultat !

Uprkos svim nedaćama prouzrokovanim pandemijom, možemo sumirati ukratko da je ovaj sjajni događaj ipak dosta uspješno sproveden. Na prvenstvu se takmičilo 10 reprezentacija među kojima nije bilo Bosne i Hercegovine. Stanje u BIH kuglanju je godinama u izuzetno nezavidnom položaju a klubovi i sama organizacija se susreću sa brojnim opstrukcijama kojima se ne nazire kraj. Ovo je tema možda za neki drugi članak jer negativnim pojavama ne treba kvariti sjajan omladinski događaj !

Pa da krenemo redom. Sigurno najveću težinu nose pojedinačni nastupi gdje je u finalu bilo nestvarno zanimljivo. Predstavnik Austrije, Matthias Zatschkowitsch sa 638 čunja osvojio zlatnu medalju, drugi je bio Tim Brachtel iz Njemačke sa 633 oborena čunja dok je još jedan Njemac Daniel Barth oborio 631. Prva tri mjesta na svjetskom prvenstvu a razlika samo 7 čunjeva… svaka čast momci !

Kod dama je bilo takođe dosta napeto u samom finalu a najbolja od njih je bila Višnja Živanović iz Srbije sa 597, srebrom se okitila Njemica Alena Bimber sa 589 čunjeca dok je bronzu osvojila Katalin Tóth iz Mađarske sa 580. To je ujedno Srbiji bila jedina zlatna medalja dok je Mađarskoj za bronza bila i najvrijednija medalja. Malo, reklo bi se, za dvije kuglaške velesile ali dođu i takvi šampionati.

Najuspješnija reprezentacija je Njemačka sa 3 zlata 5 srebrnih i 1 bronzom, druga je Hrvatska sa 3 zlata, 1 srebrom i 4 bronzane medalje dok je treće mjesto po uspješnosti zauzela Austrija sa 2 zlata i po 1 srebrom i bronzom. Nastavak tj sve ostale plasmane možete vidjeti u nastavku :