Rudar posustaje, Revita nastavlja po starom…

Rudar posustaje, Revita nastavlja po starom…

Nakon 18 odigranih kola situacija na tabeli se polako kristališe. Ekipa Revite je i matematički potvrdila titulu pobjedom nad Zrinjskim u Mostaru. Vogošća i Hercegovac su već jednom nogom van premijerligaškog društva. Najneizvjesnije je u borbi za drugo mjesto i izlazak u evropska takmičenja. Sloboda i Borac se izdvajaju u odnosu na pratnju, a sa nestrpljenjem očekujemo naredni vikend i međusobni duel kako bi postalo jasnije ko će ozbiljnije zakoračiti ka vicešampionskoj tituli.

Rudar se opet okliznuo u utakmici u koju je ušao kao favorit. Međugorje ih je ovog puta dočekalo na mostarskoj kuglani, zbog kvara na domaćim stazama u Međugorju. Ta rokada je trebala u potpunosti da odgovara gostima jer znamo kako je teško iznijeti bodove sa kuglane u Međugorju, dok s druge strane Rudar drži ekipni rekord kuglane u Mostaru sa 3472 čunja. Međutim, od starta je bilo jasno da gosti moraju uhvatiti veliki zalet kako bi preskocili hercegovačku prepreku na putu ka vrhu. Nameće se pitanje šta li se to dešava sa mladima Alagićem ove sezone? Najbolji sportista grada Kaknja i aktuelni prvak države, nije ni blijeda sijenka igrača od prošle sezone. Igrač koji je donosio ključne bodove, postao je topovska hrana, igrač koji se „žrtvuje“ na najbolje igrače protivničke ekipe… Ovaj put je Šarcu poslužio kao uvertira u dominaciju domaćih. Bilo je 570:524. Šta tek reći o Mišetićevih 591, protiv Bešića (569) za 2:0 nakon prvog para. Da nije sve izgubljeno, gosti su pokazali u nastavku. Izjednačili su Hrustemović i Turudija na 2:2, ali hronični nedostatak kvalitetnog šestog igrača i ovoga puta se gostima obio o glavu. Razmahao se Petric (594) protiv kombinacije Karzić/Safundžija, pa je požrtvovanost Dundića i odličnih 601 palo u vodu. Semafor je pokazao 5:3.

Par sati prije na istoj kuglani snage su odmjerili Zrinjski i Revita. U slavljeničkom raspoloženju, na krilima zadovoljstva zbog povratka titule u svoje vitrine, gosti su protutnjali mostarskom kuglanom. Džajić Mladen je ponovo pokazao raskoš svog talenta. Igrač  koji je na najbolji način iskoristio pruženu šansu, pokazao se kao otkrovenje drugog dijela sezone. Lepršavo je izgledao na mostarskim stazama i istakao se sa 581. Paštar, je bio očekivano na visini zadatka i sa 605 napravio razliku koja je olakšala gostima nastavak susreta. Nastavili su gosti da osvajaju poene. Na nivou igre su bili braća Trklja, Marko je igrao 598, dok se Miodrag zaustavio na 583. Jedini poen domaćima je donio Knezović, koji je sa 580 ujedno bio i najbolji igrač u redovima domaćih. Utakmica je završena sa 1:7.

Borac je nastavio da puca visoko. Istini za volju, ovo je bilo lagano gostovanje Vogošći koja je već uveliko zakoračila u niži rang takmičenja. Osnažen za Ramića koji je ekipi donio potrebnu stabilnost i samopouzdanje u drugom dijelu sezone, a nakon ubjedljive pobjede u Vogošći došao je na diobu drugog mjesta. Nisu domaći imali šanse na ovome susretu, i samo zahvaljujući indisponiranom Perduhu koji je ostao na skromnih 503, nisu pretrpjeli maksimalan poraz. Iskusni Nargilić (542) je bio blizu osvajanja poena protiv Mirkovića (546), ali nije uspio u tome pa su gosti, uz dobru partiju Ramića (557) osvojili oba uvodna poena. Ninković je nastavio da osvaja poene u rijetkim prilikama kada dobije šansu da zaigra u prvom sastavu. Ovaj put je savladao Alića (492:535). Na kraju je, obzirom na uslove kuglane u Vogošći, viđen odličan meč između Salmana i Džajića. Domaći igrač je oborio odličnih 569, ali to nije bilo dovoljno, pošto je poražen sa 2.5:1.5 u set poenima od kapitena Borca. Dizdarevićev poen protiv Perduha je sačuvao čast domaćima pa je meč završen sa 1:7.

Kozara je pobjedom protiv Ade prebrinula sve brige oko opstanka. Bio je ovo tipičan susret ekipa sa dna tabele, u kojem je teško pronaći nešto što je vrijedno isticanja. Gosti su od početka držali utakmicu pod kontrolom, poveli sa 2:1 preko Smiljanića i Šukala, ali ponajviše zahvaljujući katastrofalnim izdanjima Babić Dragana i Novakovića (491 i 518). O bezidejnosti domaćih igrača najbolje svjedoči to da je Šućur, kome je ovo prva kuglaška sezona, sa 550 bio drugi igrač ekipe koji je pobjedom protiv Kecmana (503) zadržao koliko-toliko šansi za svoju ekipu. Međutim, sve je ostalo na nivou nadanja. Bjelajac i Mrakodolac su se spustili ispod svog prosjeka, a sa njihovih 339 i 535 se nije moglo više od podnošljivih 2:6. Vrijedi istaći rezultat mladog Mandića, koji je nakon druže vremena prikazao jednu dobru partiju i oborio 582.

Hercegovac je hvatao slamku spasa u Gradišci, ali nije uspio da je uhvati. Nemaju bilećani sreće ove sezone u bodovnim klackalicama. Ovaj put je to bilo dosta bolno po goste, pošto je pobjednika odlučio samo jedan čunj više u ukupnom zbiru. Postavlja se pitanje šta bi bilo da je Kozjak od početka sezone bio u sastavu. Sa ove tačke gledišta djeluje da je zakasnio, pošto Hrecegovac izgleda dosta opasnije od kada je tu njihov najbolji igrač. Odlično je otvorio susret sa 570, pobjedivši Radanović 59 čunjeva. Vojinović i Tatić su vodili rovovsku borbu do poslednjeg hica, ali je poen na kraju pripao igraču Gradiške za 1:1 nakon prvog para. Još jedan neizvjestan duel su priredili Andrić i Radovanović. Opet je sretniji i spretniji bio domaći igrač, za 3:1 nakon prve dvije izmjene. Međutim, gosti se nisu predavali, što im se zamalo isplatilo. Ivanović je savladao Blagojevića, a Parežanin napravio pravi podvig uzevši Vajkiću poen sa 505 čunjeva, ali nije se moglo više od 5:3.

Rezultati: XVIII kolo